Oprirea pc-ului.
Pentru a crea un shortcut cu ajutorul caruia vom opri calculatorul mergem pe desktop, dam click dreapta intr-un loc liber, mergem la meniul "New" si alegem "shortcut". In casuta unde ni se cere sa precizam locatia tastam urmatoarea sintaxa:
shutdown -s -t 0
Unde "s" inseamna "shutdown" iar "t 0" inseamna dupa cate secunde sa se inchida pc-ul din momentul in care am dat dublu click pe acel shortcut. Putem sa-i modificam iconita shortcut-ului cu una mai potrivita.
Restartarea pc-ului.
Pentru a restarta calculatorul procedam in acelasi mod numai ca in loc de "s" vom scrie "r" de la "restart".
shutdown -r -t 0
Daca timpul nu este precizat, calculatorul va folosi timpul setat implicit si anume 30 de secunde.
Punerea pc-ului in stare de veghe.
Pentru a pune calculatorul in modul stand by (stare de veghe) procedam in acelasi mod ca mai sus doar ca vom folosi urmatoarea sintaxa care difera de celelalte doua de mai sus:
%windir%\System32\rundll32.exe powrprof.dll,SetSuspendState
Punerea in hibernare a calculatorului
Spre deosebire de punerea in stare de veghe care salveaza resursele pe RAM, punerea in hibernare salveaza reursele pe hardul calculatorului ceea ce ineamna ca acesta poate fi oprit de la alimentarea cu energie electrica iar informatiile ramanand in continuare salvate.
Pentru a pune calculatorul pe hibernare cream un shortcut iar la locataie scriem urmatoarea sintaxa:
shutdown -h -t 0
Un ultim lucru de facut este a activam optiunea de hibernare a calculatorului. Daca aceatsa nu este activata vom accea acel shortcut degeaba. Pentru a face acest lucru mergem in panoul de control, apoi in "performance and maintenance" si dam lcick pe butonul "Power options". In aceasta fereastra mergem la tabul "Hibernate", bifam casuta de mai jos si dam OK.