Intr-un alt tutorial am discutat despre solutia virtualizarii in Ubuntu cu ajutorul aplicatiei virtualbox. Cu siguranta ca virtualbox este cea mai buna alegere atunci cand vorbim despre virtualizare pe Ubuntu si asta din mai multe motive lesne de inteles cum ar fi usurinta in instalare , usurinta in configurare samd .. Virtualbox nu este insa singura optiune pentru a rula un sistem de operare in cadrul altui sistem de operare , avand la dispoztie si alte solutii.
Una dintre aceste solutii este vmware sau mai bine zis vmware server pe care il puteam instala pe propriul calculator pentru ca in final sa putem instala un sistem de operare (sau mai multe) virtual. Inca din capul locului trebuie precizat ca vmware server nu este recomandat incepatorilor nefiind cea mai buna solutie chiar si cand vorbim de Ubuntu. Instalarea acestui server implica terminalul dar sunt si unele probleme care pot aparea in timpul instalarii sau in momentul in care incercam sa ne conectam la server.
Spre deosebire de virtualbox care poate fi downloadat direct de pe site , pentru vmware in schimb este necesar sa va inregistrati la siteul lor si ulterior sa asteptati un mail de confirmare unde puteti sa gasiti si linkul de download. Odata ce veti avea posbilitatea sa-l downloadati veti primi si serialul de activare pe care la un moment dat va trebui sa-l introduceti in terminal in timpul istalarii vmware server.
In acest moment veti avea o arhiva de aproximativ 500 MB pe care o puteti pune intr-un folder vmware din /home folderul vostru. Din pacate din cauza unei incompatibilitati la nivel de kernel vmware server trebuie adaptat sistemului Ubuntu si tocmai de aceea in incercarile mele de vedea cum sta treaba cu vmware am consultat documentatia oficiala Ubuntu. Aici am descoperit ca este nevoie de un patch , creat de Radu Cotescu pe care putem sa-l downloadam si sa il folosim la instalarea vmware pe Ubuntu.
In acest moment avem tot ceea ce este necesar pentru a demara instalarea vmware pe calculatorul nostru.Este recomandat sa deschidem folderul care contine patch-ul lui Radu Cotescu si sa citim fisierul Readme pentru detalii suplimentare legate de instalare. Urmeaza sa deschidem terminalul, sa dam drepturi asupra scriptului si in final sa-l rulam si in acest fel va incepe instalarea vmware.
Instalarea proriu-zisa este lunga si plina de intrebari la care insa puteti alege majoritatea sugestiilor pe care le veti primi.Spre finalul procesului de instalare exista si posibilitatea de a seta anumiti parametrii de retea pe care eu in video nu stiu cat de corect i-am setat insa cu siguranta ca modul bridged va fi o alegere buna pentru a conecta viitoarele masini virtuale la internet. La incheiere toate procesele legate de server vor fi pornite si in acel moment veti avea un server vmware functional pe prorpiul vostru calculator.
Urmatorul pas este sa va conectati la server. Spre deosebire de virtualbox care are un GUI ca orice aplicatie desktop .. in cazul vmware treburile stau un pic diferit. Conectarea si administrarea serverului se va face din browser printr-o interfata grafica asemanatoare cu Webmin.In timpul instalarii va trebui sa definiti un port pentru conectarea ulterioara la server insa eu unul l-am lasat pe cel default (cel care este sugerat) si anume portul 8333.
Aici apare o noua problema si anume faptul ca daca vom incerca sa ne conectam spre exemplu cu firefox nu vom reusi.Nu stiu exact cauza insa cred ca exista o incompatibilitate intre versiunile mai noi de firefox si interfata de administrare wmware. In aceasta situatie eu am optat pentru chromium cu care am reusit sa ma conectez la serverul vmware. In acest fel am creat o masina virtuala ,pe care am configurat-o si am pornit-o insa in final dupa toata instalarea laborioasa si configurarile pe care a trebuit sa le fac nu am reusit sa ma conectez la “desktopul”masinii virtuale din cauza faptului ca chromium nu suporta o extensie in acest sens. Singurele browsere pe care le putem utiliza pentru a ne conecta cu succes sunt Internet explorer , optiune care logic pica pe linux … iar a doua optiune fiind firefox. Firefox? .. dar parca nu mergea cu firefox .. nu-i asa? … se pare ca merge .. insa trebuie folosita o versiune mai veche de firefox. Eu am downloadat 3.5 si ulterior am resuit sa ma conectez si la desktopul masinii virtuale.
In concluzie vmware este o alta optiune pentru virtualizare in ubuntu insa dupa parerea mea nu este cea mai potrivita. Experienta mea cu vmware si virtualizarea cu acest tip de server este limitata si deci opinia mea legata de aceasta treaba nu este neaparat una obiectiva. Logic ar fi ca atunci cand avem de a face cu o arhiva de 500MB si o interfata web based , instalare in linie de comanda si toate cele , sa fie o solutie mult mai profesionista decat virtualbox insa nu stiu .. pur si simplu din cele testate de mine am ramas cu parerea ca Ubuntu si vmware “nu prea se pupa”.Probabil intr-un mediu de productie in care avem de a face cu servere virtuale multiple , cu oameni specializati si clienti care platesc bani pentru un VPS ,atunci un vmware corect instalat si configurat este 100% superior virtualbox , insa pentru un utilizator obisnuit ale carui asteptari sunt sa ruleze un sistem de operare virtual si cam atat mi se pare un pic cam mult , insa dupa cum am spus si la inceput ramane o alta solutie pe care o putem aborda.